Pinya Colada Adventure 09

Dues cullerades de ganes, un rajolí de curiositat, un polsí d'enginy, un terròs d'energia, una part de Jaume, una part de Leire... i remenar amb molt d'amor. Bon viatge!

Dos cucharadas de ganas, un chorrito de curiosidad, una pizca de ingenio, un terrón de energía, una parte de Jaume, una parte de Leire... y revolver con mucho amor. Buen viaje!

martes, 8 de diciembre de 2009

Jaume, punt de vista

Són moltes les coses que m'estan passant al voltant, i això fa que tot el que vaig deixar estigui en un espai mental com a borrós, però només a estones. Perquè quan m'aturo un moment, i tenim molts moments per parlar i per reflexionar amb la Leire -el fet que estiguem els dos junts ajuda molt a autrecolzar-nos l'una amb l'altre-, trobo a faltar moltes coses, sobretot aquelles petites coses que de tant petites no hi estava acostumat a donar-hi valor, i a les que hi estava molt acostumats: un bon dinar familiar, un sopar amb els amics al mas d'algú, entrar al portia i fer una cervesa i saludar als de sempre i saber lo últim del dia a dia tot fent una bufanda, adormir la Laia als braços, una reunió de perejils, un passeig en bici fins als cutres un dissabte al matí, un vermut improvitzat, una piscina a ultima hora del dia, la trucada avisant de l'embaràs de ma germana, la comoditat d'un espai propi confortable, una visita a Tarragona, un cap de setmana a San Sebastian o Funes, passar pel despatx de l'Anton i dir un hola, quedar amb un vell amic al que feia temps que no veies i explicar-li els teus plans... així fins a una llarga llista de coses en les que no intento pensar i que només queden una mica oblidades quan penso en la sort que tinc, de poder fer el que fem, d'escollir el dia a dia, descobrint poc a poc una altra manera de pensar, de viure i de sobreviure en un pais que ens m'està sorprenent per la facilitat per fer les coses -suposo que hi ajuda el fet que aquí els "espanyols" estem ven vistos- i per l'amabilitat i la generositat que ens estan demostrant la Marta i Tobias.
Aquí, a Santo Domingo, parlo de la capital, sorpren, que tothom es mou en motoconcho (unes motos atrotinades que arriben a portar fins a 4 persones), en concho (uns coches atrotinats que arriben a portar fins a 8 persones) o en guagua (uns minibusos que desafien la resistencia de les suspensions, carregant-los fins els topes) i molt poca gent passeja; així que ni pensaments de moure't en bicicleta o caminant. Una de les coses a les que estàva molt acostumat a fer. Ho he provat i he acabat amb les cames i els peus negres per la polució i amarats de suor fins dalt. I sort que nosaltres estem a la zona colonial, tranquil·la i amb carrers peatonals on aquí si que un es pot moure a peu, però a la que et desplaces, et veus quasi bé obligat a desistirr i agafar un vehicle.
Per altra banda, trobo que la gent és molt oberta i molt generosa. El poc que tenen no dubten un moment en donar-t'ho i només desitgen que no ho rebutgis. És curiós lo poc egoistes que son i lo feliços que són tot i tenint molt poc. Et saluden pel matí mentre esmorzes a la terrassa i et dediquen un somriure d'orella a orella sense conèixe't. (uf com em costa escriure en català). I alhora els encanta que els facis partícep dels teus projectes o de les teves propostes diaries, com si els faltés la iniciativa per tirar-les endavant. No sé si la calor afecta, però a mi fins i tot em costa recordar moltes paraules, i perdo l'atenció.
Xoca també, com ningú espera que les coses es solucionin al moment, el temps a qui no té el mateix valor,  no es quantifica econòmicament sino que té més valor dedicar-lo a passar una estona sota una ombra fent-la petar o parlant de l'època Trujillista o de Balaguer o de com està anant l'economia, i jo que sóc de poques paraules, estic aprenent molt a expressar el meu punt de vista. Passem moltes estones a la terrassa de l'hostal amb la gent que anem coneixent i que visita la capital o el país per turisme o per algun tema en concret. Als dominicans els encanta parlar amb la gent i passen estones en qualsevol colmado o en alguna terrassa de la zona colonial. De seguida coneixes gent que s'ajunta i t'explica les coses més intímes de la seva vida com si els coneguéssis de tota la vida.
Per altra banda, trobo que la ciutat està poc cuidada i que té racons desaprofitats i deixats a la bruticia. A la mateixa capital tenen un costa genial amb platges, pero estan brutes i desaprofitades. Molts carrers també estan bruts, no tenen contenidors perquè quan els van implantar no van funcionar, la gent ho aprofitava com un espai on trobar, remenar, dormir... i ara la brossa es llença al carrer fins que passa el camió de la brossa si és que passa. Aquest aspecte, juntament amb la calor, fa que les olors agafin un protagonisme poc habitual al meu nas i que hagi de tenir certa cura amb el tema higiènic. Així que lo prioritari no és a lo que estic acostumat, altres aspectes que potser per mi no tenen la mateixa prioritat, aquí son prioritaries.
Així que amb tot el moviment que hi ha a la ciutat, ja tinc ganes de saber què farem, i estem treballant per aconseguir-ho quan abans millor, creiem que aquesta setmana, les coses començaran a encaminar-se. Tenim una entrevista aquesta tarda amb l'alcalde de Monte Plata, una visita al Civao amb una ong local que gestiona una manipuladora de cafè i cacao orgànic i una altra visita a Peralta amb la ong Habitat que estan gestionan un projecte sobre agricultura ecológica. Això també m'anima molt ja que veig certa facilitat per almenys, que t'escoltin i s'obrin i estiguin disposats a que colaboris amb ells.
Gràcies per preocupar-vos per nosaltres i us seguirem eplicant.

8 comentarios:

  1. D'entrada dir-te que celebro que et recordis de la teva fillola Laia. Que sàpigues però que, utilitzant les teves tècniques, he aconseguit també adormir-la als meus braços. Celebro també, m'ha fet somriure, que posis cometes " " al terme espanyols, (cada cop és més incòmode). Veig que poc a poc aneu aclarint quin serà el granet de sorra que aportareu aquí per poder fer gran la muntanya. Recordeu però que a Catalunya també li falten molts granets de sorra per crèixer i que espero que els hi aporteu ben aviat. Salut, sort i petonets!!! i a veure quans ens veiem pel msn i us poso la laieta a la cam.

    ResponderEliminar
  2. Oh Jaume! Quin escrit tant bonic, fins i tot m'he emocionat! Tenia ganes de saber no tant sols com estàveu emocionalment parlant sinó com avançava el projecte... ja veig que teniu coses entre mans i me n'alegro.
    Ta germana embarassada?? no ho sabia!
    Celebro que us cuidin i que us cuideu!
    fins una altra, Ester

    ResponderEliminar
  3. Trujillistes???? Així que la fama d'en trujetti ha arribat fins a allà?

    Jo no us deixaré mai...a no ser que tingui històries.....aketes històries!

    jaume k escrius?

    Un petó fort ratilles

    ResponderEliminar
  4. Molt bones me enterat que teniu un blog i aquí em teniu seguint les vostres experiències....
    El teu escrit m'ha recordat moltes coses i m'han fet venir ganes d'agafar la motxila i comprar un bitllet d'avió.
    Agafa totes aquestes sensacions i guardales en una caixeta, un dia o un altre t'agradarà obrir-la.

    Una abraçada.

    XaviQ.

    ResponderEliminar
  5. mola...
    et trobo a falta, llépol.
    Cuideu-vos,si?

    Boose & Co.

    ResponderEliminar
  6. ei...qeu bonic també notar que un és capaç de sentir tantíssimes coses, eh?...en possitiu...i d'altres no tant bones...però és fantàstic sentir-les...
    cuideu-vos molt!!!
    petonet
    eila

    ResponderEliminar
  7. ooooh!
    em sembla q esteu en un punt molt bonic... quan t'adones del q tens en la realitat de casa teva des de la distància, quan sorpren el q trobes a faltar... s'aprèn a valorar... i sorprenen i s'aprenen noves coses de la gent de la nova terra... coses q es poden incorporar...
    mil petons nostàlgics de la vostra presència!

    ResponderEliminar
  8. Estik molt contenta de ke tot vagi bé i poc a poc el vostre progecte sorti a la llum. Tot el que dius és ben veritat amb ben poc pots ser feliç i akí en el món en el qual nos vivim cada vegada volem més i més , fins i tot ho veig am la carla que només té la paraula vull a la boca. Aprofiteu tot el que la vida us està donant per a poder créixer com a persones i descobrir l'essencia de tot si és que hi és!!!

    Un petó molt fort per als 2!!!!

    Noemí

    ResponderEliminar