Pinya Colada Adventure 09

Dues cullerades de ganes, un rajolí de curiositat, un polsí d'enginy, un terròs d'energia, una part de Jaume, una part de Leire... i remenar amb molt d'amor. Bon viatge!

Dos cucharadas de ganas, un chorrito de curiosidad, una pizca de ingenio, un terrón de energía, una parte de Jaume, una parte de Leire... y revolver con mucho amor. Buen viaje!

viernes, 15 de enero de 2010

Centre Bonó - Ajuda a Haití




El Centre Bonó és una de les ong encarregades d'agrupar l'ajuda tant a nivell econòmic com a nivell material a Santo Domingo de la part no guvernamental. Està organitzat de manera que tot allò que arriba, per poc que sigui, es revisa, s'etiqueta, es classifica, es registra i s'emmagatzema fins que arriba un camió i s'expedeix. Tothom que participa se l'apunta a una llista i se li dona una acreditació i a tothom qui porta alguna cosa se li apunta el nom i se li fa firmar un registre. A partir d'aquí, és també la propia ong qui s'encarrega de portar-ho a un altre centre on es reben altres ajudes i a partir d'aquí portar-ho a la frontera. Un cop allí, es distribueix a la població a través d'altres ongs que treballen des d'Haití. Ara com ara el principal problema està a la frontera ja que no la poden obrir a tothom i menys a un camió d'ajuda si no está protegit i controlat. 
A hores d'ara s'estava negociant amb l'UN un magatzem amb vigilancia i un sistema de distribució custodiat per soldats de la pròpia UN.
Això pel que fa a l'ajuda a través de la capital i per terra, es veu que per aire, és més senzill, i ja hi ha paisos que han pogut aterrar "sense problemes" i començar a distribuir. Bé aquesta part la podeu consultar per la prensa. 

Doncs hem passat un dia colaborant amb aquesta ong que necessita voluntaris al centre d'"acopio" però també a altres llocs com al propi Haití. Metges, Infermers, bombers, rescatistes i voluntaris per ajudar al centre de distribució són rebuts per la ong i enviats al seu destí.
La nostra tasca ha constit en ajudar al registre d'entrada de l'ajuda material (aigua, medicaments, llet, menjar enllaunat, roba, sucs, productes d'higiene...) i preparar-lo per després ser carregat en camions. Tot es fa de forma manual, el registre, l'empaquetat, l'etitquetat i fins i tot la càrrega en camions. Avui han sortit un total de 3 camions i una furgoneta i han arribat centenars de donacions.
Es necessita gent durant molts dies ja que s'està planificant l'ajuda tant a curt termini com a mitjà i llarg on entraran fins i tot aspectes de reconstrucció.
Hem passat un dia aprenent moltes coses i aportat lo poc que hem apres sobretot en activitats com Perejils, la veritat és que ens ha recordat molts moments a experiencies viscudes durant els fesivals Mondo i Perejils Festival.


El Centro Bonó es una de las ongs encargadas de acopiar la ayuda tanto a nivel económico como a nivel material a Santo Domingo de la parte no gubernamental. Está organizado de forma que todo lo que llega al centro, por poco que sea, se revisa, se etiqueta, se clasifica, se registra y se almacena hasta que llega un camión y se expide. Todo el que participa se le apunta a una lista y se le dá una acreditación y todo el que lleva alguna cosa se le apunta el nombre y se le hace firmar un registro. A partir de aquí, es la misma ong la que se encarga de llevarlo todo a otro centro donde se reciben otras ayudas de y a partir de aquí llevarlo a la frontera. Una vez allí, se distribuye a la población a través de otras ongs que trabajan des de Haití. Por ahora el principal problema está en la frontera ya que no la pueden abrir a todo el mundo y menos a un camión de ayuda si no está protegido y controlado. 


A estas horas se está negociando con la UN un almacén con vigilancia y un sistema de distribución custodiado por soldados de la misma UN.
Esto referente a la ayuda por tierra a través de Santo Domingo, se ve que por aire, es más simple, y ya hay paises que han podido aterrizar "sin problemas" en Puert Príncipe y empezar a distribuir. Bueno esta parte ya viene en la prensa. 

Pues hemos pasado el día colaborando con esta ong que  necessita voluntarios al centro de acopio pero también a otros sitio como en Haití. Médicos, Infermeros, bomberos, rescatistas y voluntarios para ayudar al centro de distribución son recibidos por la ong quien crea una base de datos y si lo ve conveniente lo traslada a destino.
Nuestra tarea ha sido ayuda en el registro de entrada de ayuda material (agua, medicamentos, leche, comida enlatada, ropa, jugos, productos de higiene...) y prepararlo para después cargarlo en camiones. Todo se realiza de forma manual, el registro, el empaquetado, el etiquetado y hasta la carga al camión. Hoy han salido un total de 3 camiones y una furgoneta i han llegado centenares de donaciones.
Se necesita gente durante muchos días ya que se está planificando la ayuda tanto a corto plazo como a medio y largo hasta las tareas de reconstrucción.
Hemos pasado un día aprendiendo muchas cosas y aportando lo poco que sabemos sobretodo cosas que hemos aprendido en actividades com Perejils, la verdad es que nos ha recordado muchos momentos a experiencias vividas durante los festivales Mondo y Perejils Festival.

9 comentarios:

  1. Hola guapos!
    La veritat és que esperava veure notícies com aquesta! Aquest dies he pensant molt amb vosaltres... ja sabia que estàveu bé, no era aquest el tema!, sinó que imaginava que estaríeu oferint la vostra ajufa a Haití de la manera que us fós possible i així ha estat.
    Les imatges que arriben aquí són esgarrifants i suposo que es inimaginable el que s'està vivint en aquell pasís, i en el país veï...

    Bueno, espero que estigueu bé i el "poc" que feu segur que serveix per a molt!!!

    Petons d'enyorança, Ester

    ResponderEliminar
  2. torneu a casa padrinets!!!! que el món s'acaba.

    per cert sóc el Carles, no la Margarida.

    ResponderEliminar
  3. estem bé, portem uns 10 dies absorbits pel Bonó, l'ajuda que Haití necessita és més de lo que es previa, la cosa anirá per llarg. Ahir mateix vam estar 8 hores al centre així que no ens queda massa temps per fer altres coses. La tarda la dediquem a trobar el pis i els vespres són de cinema i tranquilitat prenent una cervesa a la fresca d'una terrassa. Está fent unes nits genials amb una temperatura super agradable.
    Tenim varies coses pendents de publicar, només ens calen un parell de fotos.

    ResponderEliminar
  4. El centre ens ha demanat per anar de voluntaris a Barahona, un centre de tranferencia d'aliments cap a Haití més gran que no on estem ara. Está a una hora de la frontera i allí arriben ja els grans camions. En aquest centre, els aliments es tornen a posar en petits camions per poder fer una distribució més adient. Estarem 5 dies fora en principi així que... uns dies més sense actualitzar

    ResponderEliminar
  5. estimats,
    heu fet cap a haití al final?
    cuideu-vos!!!

    ResponderEliminar
  6. Acabem de tornar a la capital, estem preparant una entrada resum al blog de tota la setmana.
    Vam començar el 13 de gener portant aliments a un centre d'acollida i hem acabat a Haití dalt de dos camions portant aliments i medicines a un campament que hi ha a una hora de Puerto Principe. Ha sigut una setmana molt dura pero hem estat molt a gust treballant en un equip molt competent.

    ResponderEliminar